dnes je 29.3.2024

Input:

30/2015 Z.z., Zákon, ktorým sa mení a dopĺňa zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 152/1995 Z. z. o potravinách v znení neskorších predpisov

30/2015 Z.z.
ZÁKON
z 3. februára 2015,
ktorým sa mení a dopĺňa zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 152/1995 Z.z. o potravinách v znení neskorších predpisov
Národná rada Slovenskej republiky sa uzniesla na tomto zákone:
Čl. I
Zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 152/1995 Z.z. o potravinách v znení zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 290/1996 Z.z., zákona č. 470/2000 Z.z., zákona č. 553/2001 Z.z., zákona č. 23/2002 Z.z., zákona č. 450/2002 Z.z., zákona č. 472/2003 Z.z., zákona č. 546/2004 Z.z., zákona č. 195/2007 Z.z., zákona č. 318/2009 Z.z., zákona č. 114/2010 Z.z., zákona č. 349/2011 Z.z., zákona č. 459/2012 Z.z., zákona č. 42/2013 Z.z., zákona č. 36/2014 Z.z. a zákona č. 101/2014 Z.z. sa mení a dopĺňa takto:
1. V § 2 sa vypúšťajú písmená h) a i).
Doterajšie písmeno j) sa označuje ako písmeno h).
2. § 3 znie:
㤠3
(1) Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky (ďalej len „ministerstvo”) upraví všeobecne záväzným právnym predpisom požiadavky na
a) potraviny živočíšneho pôvodu,
b) potraviny rastlinného pôvodu vrátane čerstvého ovocia, čerstvej zeleniny, zemiakov a ostatných poľnohospodárskych produktov, zmiešané potraviny vrátane nápojov okrem spotrebiteľsky balených minerálnych vôd a pramenitých vôd,
c) geneticky modifikované potraviny,
d) označovanie potravín,
e) poľnohospodárske produkty a potraviny predávané priamo konečnému spotrebiteľovi,
f) označovanie poľnohospodárskych produktov určených na priamu ľudskú spotrebu a potravín označených dobrovoľnými údajmi a ich používanie na účely propagácie a marketingu,
g) zásady odberu vzoriek a metódy ich skúšania.
(2) Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky (ďalej len „ministerstvo zdravotníctva”) upraví všeobecne záväzným právnym predpisom
a) hygienické požiadavky na konštrukciu, usporiadanie a vybavenie potravinárskych prevádzkarní,
b) požiadavky na epidemiologicky rizikové činnosti výroby potravín,
c) požiadavky na nové potraviny,1b
d) mikrobiologické požiadavky na potraviny a na obaly určené na ich balenie, ktoré neupravujú osobitné predpisy,1f
e) požiadavky na materiály a predmety určené na styk s potravinami,
f) požiadavky na potraviny a potravinové prísady ošetrené ionizujúcim žiarením,
g) požiadavky na potraviny určené na osobitné výživové účely a výživové doplnky,
h) požiadavky na kontaminanty v potravinách,
i) požiadavky na rezíduá prípravkov na ochranu rastlín,
j) požiadavky na extrakčné rozpúšťadlá,
k) požiadavky na osobitné prísady do potravín,
l) požiadavky na prírodnú minerálnu vodu, pramenitú vodu a balenú pitnú vodu,
m) požiadavky na používanie aromatických látok v potravinách pre dojčatá a malé deti,
n) požiadavky na pridávanie vitamínov a minerálnych látok do potravín a obmedzenie používania niektorých iných látok pri výrobe potravín.
(3) Požiadavky na bezpečnosť potravín a ich kvalitu, hygienu, požiadavky na zloženie potravín, zložky, ako aj technologické postupy používané pri ich výrobe a požiadavky na balenie jednotlivých potravín, ich skupín alebo všetkých potravín, rozsah a spôsob ich označovania, ich skladovanie,